valksche

Een bijenvolk is een natuurlijk wonder! Nadat Gerard van de Braak dit in 2007 ontdekte, is hij begonnen met het bouwen van een levensvatbare imkerij. Inmiddels is De Valksche Bijenhof een van de weinige imkerijen in ons land met meer dan 300 kolonies van 40.000 bijen. Gevestigd in Lunteren en Barneveld als een kloppend boerenhart.. Het allermooiste aan het imkeren vindt hij het uitdagende samenspel met de natuur. “Ik ben een echt natuurmens. Bijen zijn enorm verbonden met de natuur. Hoe ze leven en omgaan met bijvoorbeeld het weer, het is steeds weer een uitdaging om daar op in te spelen

Door allerlei oorzaken kunnen bijen zonder imker niet meer overleven in ons land. Imkers van De Valksche Bijenhof zijn dus voortdurend de volken aan het coachen. Als dank hiervoor belonen de bijen deze dienst met overheerlijke honing, die onbewerkt en zonder toevoegingen in de pot terecht komt. De totale productie honing van de Valksche Bijenhof kan in een goed jaar oplopen tot een aantal tonnen honing.

Bijen onmisbaar?
De bijenvolken van De Valksche Bijenhof worden vaak uitgezet bij telers van groenten en fruit. De bijen bezoeken de bloemen waardoor er bestuiving plaats kan vinden. “Zonder bestuiving zouden wij geen fruit zoals appels en aardbeien in de winkels aantreffen.” Met de bijenvolken wordt dus de basis gelegd voor een groot deel van de gehele voedselproductie. “Honingbijen dus een onmisbare schakel in onze ecologie.”

Eerlijk en duurzaam en nuttig
Hoe meer je van bijen weet, met hoe meer eerbied je een potje honing oppakt. De nijvere bij is een minifabriekje van de alleroudste zoetstof ter wereld, puur natuur. En wat des te bijzonderder is; het schijnbaar alledaagse product is een wondermiddel bij luchtwegproblemen. Echte Nederlandse honing zou ook nog eens een probaat middel te zijn tegen hooikoorts doordat middels de bijen een groot aantal pollen uit uw leefomgeving in de honing terechtkomt.

Natuurzuiver en Streekhoning
Een groot deel van de bijenkasten van de imkerij staat op de Veluwe en Gelderse vallei. De streekhoning komt dan ook gegarandeerd uit deze regio. “De smaak van streekhoning varieert per jaar. Afhankelijk van de natuur bloeit het ene jaar de linde en het andere jaar de paardenbloem overdadig.“

Behalve op de Veluwe worden er ieder jaar een aantal volken in natuurgebied De Biesbosch geplaatst. Nadat de bijen genoeg verzameld hebben komen ze weer naar Lunteren waar vervolgens de honing geoogst wordt. De fruitige en frisse smaak van de honing die daar gewonnen wordt komt vooral door de Reuze-springbalsemien die daar veelvuldig voorkomt. Gerard: “Het is een heel makkelijke honing die goed te verwerken is. Daarom wordt deze variant veel in de horeca toegepast. Een echte aanrader dus deze honing!”